Παρά τα χθεσινά σχόλια των αξιωματούχων του Eurogoup η Citigroup συνεχίζει να εκτιμά ότι οι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε χαλάρωση των στόχων για τα πλεονάσματα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πείσει με τις νέες πολιτικές στις οποίες θα προχωρήσει.

Oι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και επικρίνουν τις προεκλογικές παροχές στις οποίες προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η Citi σε νέο της note προς τους πελάτες της. O επικεφαλής της Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε χθες πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, καθώς διασφαλίζουν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ “είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσουμε πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ”.

Αυτές οι παρατηρήσεις έρχονται τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, η Νέα Δημοκρατία,  έχει  υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο Ρέγκλινγκ επίσης ήταν επικριτικός απέναντι στις πρόσφατες προεκλογικές παροχές Τσίπρα οι οποίες σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετά.

Όπως σχολιάζει η Citi, ο δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή των εκτεταμένων φορολογικών περικοπών στις οποίες έχει δεσμευθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας είναι περιορισμένος. Ωστόσο, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, η επαναδιαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι δυνατή, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείξει προθυμία και ικανότητα να προωθήσει πολιτικά δύσκολα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της ανάπτυξης, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών (NPLs) και άλλες προσαρμογές.

Πηγή: https://www.capital.gr/oikonomia/3370702/citigroup-o-k-mitsotakis-mporei-na-peisei-tous-daneistes-gia-meiosi-ton-pleonasmaton